top of page

Articles and Reviews in Norwegian

Rob Young & Arild R. Andersen on Jazznytt: Lyden av Norge
Hvordan - en italiensk forfaer skulle omskrive norsk jazzhistorie

 december 2015

 

Man kan bli skeptisk av mindre enn tittelen på boka til italieneren Luca Vitali. The Sound of the North vekker frykten for klisjéer om isbreer og kulde som forutsetning og forklaring på den norske lyden og den strålende utviklingen landets jazzrelaterte musikk har gjennomgått. Frykten forsvinner heldigvis
etter noen sider i det som kan beskrives som en balansert og personlig guiding gjennom denne delen av vår musikkhistorie. Undertittelen Norway and the European Jazz Scene gir retning til innholdet. Som den britiske kuratoren og skribenten Fiona Talkington skriver i forordet, er dette en bok om de siste femti års norske jazzhistories fargerike mosaikk. Forfatteren selv sier at målet med boka er å kaste lys over utviklingen og ikke minst den betydningen norsk jazzscene har hatt internasjonalt. Luca Vitali har selvsagt tilbrakt mye tid i Norge, men blikket hans kommer utenfra. Det skaper spenning.

(...) Jeg liker The Sound of the North best der forfatteren brenner litt, som i beskrivelsen av Khmers tilblivelse og fremveksten av uavhengige plateselskaper som Rune Grammofon og Smalltown Supersound. Jonærmere Vitali kommer vår tid, desto mer heseblesende blir innholdet. Det er en bragd at han samler så mange tråder og får med så mye. Etter å ha lest ferdig, sitter man igjen med følelsen av at Norge er landet med det største mangfoldet innenfor et jazzfelt med grensesprengende romslighet. De siste
sidene er viet utdanningssystemet og kulturpolitikken som forutsetninger for hvorfor det produseres så mange talentfulle musikere her til lands. The Sound of the North er en bok som fortjente å bli skrevet. Kanskje det er like greit at den kom fra en velinformert italiener.
" (...) Arild R. Andersen

Terje Mosnes: Italieneren som er hekta på norsk jazz

 20. oktober 2015

 

(...) "UMIDDELBART KAN det virke underlig at en italiener fatter så stor interesse for nyere norsk jazz at han bestemmer seg for å skrive bok om den. Rett nok er perioden 1960-2015 lite omhandlet i bokform, Norsk Jazzarkivs forbilledlig heldekkende «Jazz i Norge»-prosjekt har foreløpig nådd bind 4 (1960-1970), og «Jazz i Norge» (Gyldendal, 1975) stopper omtrent der Vitalis bok begynner, men likevel? En italiener om norsk jazz? Med en innsikt som de færreste nordmenn kan matche?
Jo, det er faktisk tilfelle. Og det vi i vår forundring glemmer, er nettopp hva Vitalis bok både poengterer og begrunnes med: At en original og mangfoldig strøm av moderne, norsk jazzbasert og jazzinfluert musikk i snart 20 år har vakt stadig økende positiv internasjonal oppmerksomhet. Mer og mindre hjulpet av gode norske støtteordninger sørget nytenkende utøvere med store ferdigheter for at norsk jazz fikk ry som en ledende europeisk jazzstemme ut over 2000-tallet. Det skjedde i en periode der mye av «definisjonsmakten» innen jazz beveget seg fra USA til Europa, og det ble behørig registrert i det løsvevde interessefellesskapet av publikum, musikere, klubber, festivaler, nisjemedier, uavhengige plateselskap, jazzorganisasjoner og ildsjeler som liker å betrakte seg selv som «the international jazz family». 
Sett i dét lyset, blir det ikke så underlig at en engasjert og informert jazzskribent fra Europas kanskje ledende jazzland fatter tilstrekkelig interesse for «norsk jazz» til at han skriver bok om fenomenet.
 " (...)

Karen Frivik at NRK: Jazzklubben

NRK P2 06.11.2015 20:00

 

Hør også utdrag fra konserten! Italiener har skrevet bok om jazz i Norge "Sound og the north". Hør hvordan den norske innflytelsen merkes fra Italia. Programleder er Karen Frivik


Intervjuobjekt: Luca Vitali, Jon Christensen & Bjørn Stendahl

 

Jazzklubben

Episodetittel:

6. november

Varighet:

55 minutter

Tor Hammerø: Godt sett utenfra

 31. oktober 2015

 

"Den italienske journalisten og jazzentusiasten Luca Vitali kan mer om norsk jazz enn de fleste av oss. Med denne boka har vi fått et friskt, spennende og interessant blikk på "oss" utenfra.

Entusiasten Luca Vitali har gjort et viktig stykke arbeid - con amore.

Jeg må innrømme at jeg ikke så denne komme - at en utenlandsk musikkjournalist satte seg ned og skrev bok om norsk jazz. Når jeg likevel tenker etter så er det vel kanskje ikke så overraskende. Norsk jazz har jo fått mye og velfortjent ros - synes i alle fall vi her hjemme - fra 70-tallet og hele veien fram til i dag.

 (...) 

Viktig observasjon

Uansett er "The Sound of the North" et viktig "verk" med et fantastisk bildemateriale. Den er lettlest, grundig og informativ..."

Olav Opsvik on Ballade: 50 år med norsk jazz – på 250 sider

 15. oktober 2015

 

Med The Sound of the North oppsummerer italienske Luca Vitali det aller meste av det viktigaste innanfor norsk jazz. Men han gjer oss ikkje naudsynleg klokare.

 

Saman med andre entusiastar som britiske Fiona Talkington og canadiske John Kelman, er italienaren Luca Vitali ein del av ei lita gruppe utanlandske journalistar som brukar ein heil del av si tid i Noreg og som generøst promoterer norsk jazz internasjonalt.

Lovorda sit som regel laust, og all den tid dei unekteleg bidreg til å bygge opp myta om kjølig og snødekt “fjelljazz” – trass i at det er eit lite dekkande og nesten stigmatiserande omgrep som har blitt eit slags skjellsord her til lands – har alle vi som bryr oss om norsk jazz stor grunn til å syne takksemd. (...)

Pål Buset on JazziNorge

 15. oktober 2015

 

Luca Vitali havna i dårlig selskap under Nattjazz i Bergen, noen år ut i det nye årtusenet. Lurvete jazzjournalister og –forståsegpåere tok på seg å sette italieneren inn i norsk jazz – i lengre og kortere linjer og hvordan det hele visstnok er skrudd sammen. Det kunne vært en fortelling om radikalisering, og på et vis er det kanskje det – det er fortellingen om hvordan Vitali gikk seg så vill i norsk jazz, at han så det nødvendig å gjøre bok av det.

Da jeg møtte Vitali, under Moldejazz i 2014, var boka fortsatt under produksjon – nå har italienske Il Suono del Nord blitt oversatt og kommet ut på engelsk som The Sound of the North ­– med støtte fra blant annet Norsk jazzforum og Utenriksdepartementet. Dette intervjuet skrives med andre ord ut i etterpåklokskapens lys. (...)

bottom of page